Rhodesian Ridgeback er en selvstændig hund med en stærk vilje, der altid er meget hengiven til sin familie og klar til at forsvare den. Racen har et helt særlig udseende, hvor den er kendt for sin karakteristiske hårkam på ryggen – altså dens ridgeback.

En Rhodesian Ridgeback er en fantastisk hund, når den bliver opdraget korrekt. Derfor kræver racen også et vist hundetække fra sin ejers side, ligesom det også er vigtigt, at man som ejer har forståelse for hundens særlige personlighed og temperament.

Temperament

Racen var oprindelig en kombineret jagt- og vagthund, hvilket hunden også bærer præg af i dag. Derfor er det heller ikke en race, der er særlig begejstret for fremmede eller andre hunde. Til gengæld er den meget hengiven over for sin familie, og hunden er altid klar til at forsvare det, som den vogter over.

Hvis racen skal være en god selskabshund, er det derfor vigtigt, at den bliver trænet til at omgås både andre mennesker og hunde. Derfor er der en stor socialiseringsopgave tilknyttet til racen, hvilket en kommende ejer skal være opmærksom på.

Hvis du som ejer formår at fastlægge lederskabet, får du en helt fantastisk hund. Det kræver dog, at du formår at give hunden den sociale nærhed, kontakt og mentalt stimulerende opgaver, som den har brug for.

Aktivitetsniveau

Selvom en Rhodesian Ridgeback er blandt de større racer, har hunden ikke nødvendigvis et stort aktivitetsniveau. Racen har en evne til at tilpasse sig familiens aktivitetsniveau. Derudover har den det bedst, hvis den kan få lov til at løbe frit rundt. Derfor er racen også særligt velegnet til en familie eller ejer, der er bosat på en landejendom, hvor hunden har adgang til et stort areal.

Det er mere vigtigt, at hundens ejer har fokus på styrke samarbejde mellem sig selv og hunden. Derfor kræver racen, at du som ejer har tid til at træne indkald dagligt, hvor hunden bliver belønnet. Racen har nemlig et stærkt jagtinstinkt i sig, og derfor kan det være særligt svært at kalde hunden til sig, hvis den først har fået færten af noget vildt.

Derudover er det meget sundt for racen med mentalt stimulerende opgaver. Det er klart mere vigtigt for hunden end fysisk krævende opgaver.

Pelspleje

Rhodesian Ridgeback har en kort, tæt, glat og meget glansfuld pels. Derfor kræver pelsen også et minimum af pelspleje. Faktisk er det oftest tilstrækkeligt blot at børste pelsen eller at tørre et fugtigt vaskeskind henover hunden.

Udseende

Der er ingen tvivl om, at en Rhodesian Ridgeback har et helt særligt udseende. Racen har en karakteristisk hanekam på ryggen. Her har hundens pels dannet et cirka 5 centimeter bredt bælte, der løber fra skulderen til hoften. Hanekammen vokser i den modsatte retning af den øvrige pels. Det er helt klart et udseende, der altid vækker opsigt, og som racen får meget ros for.

Gode råde om Rhodesian Ridgeback

Racen kræver sit af dens ejer. Det er en hund, der oprindeligt har været anvendt til vildtjagt i Afrika, hvor den har hjulpet sine ejere. Derfor kan hunden også være meget svær at kalde tilbage, hvis den kommer på sporet af noget vildt. Det er naturligvis en god egenskab som jagthund, men det kan være mindre behændigt, når racen bliver anvendt som selskabshund.

Derfor er det vigtigt, at du som ejer har tiden og overskuddet til løbende at træne hunden, så den lærer at lystre. Her er godbidder den rette vej frem, hvorimod hårdhed og mange gentagelser vil have en negativ indvirkning på hunden.

Oprindelse

Det formodes at Rhodesian Ridgeback opstod, da de hollandske indvandrere ankom til Cape-kolonien, der er beliggende i det sydlige Afrika.

Hollænderne havde selv medbragt deres egne jagt- og vagthunde, der formodes at have blandet sig md de indfødte stammers jagthunde. Racens oprindelige formål var at spore storvildt, såsom løver. Her var det hundens opgave at fastholde byttets opmærksomhed, indtil jægeren selv kom frem til byttet.

Størrelse

En Rhodesian Ridgeback-tæve er typisk mellem 61-66 cm i højden. Hannen er ofte lidt større, og befinder sig derfor mellem 63-69 cm. Ligesådan kan vægten også svinge mellem 31-36 kg, hvilket gør Rhodesian Ridgeback til en hund i mellemstørrelsen.

Farve

Racen er kendt for at have en flot rød farve, hvor den ofte har lidt hvide hår på brystet. Derudover har en Rhodesian Ridgeback ofte et mørkere næseparti, ligesom den ofte også har mørkere ører.

Rhodesian Ridgeback i Danmark

Det vides ikke præcist, hvor mange hunde af racen Rhodesian Ridgeback der findes i Danmark, men racen har helt klart en vis popularitet. Blandt andet er der oprettet en selvstændig klub for racen og dens ejere.